Filmpjes van de Muskathlonweek Uganda

29-05-2016

Hallo mensen, 

De filmpjes van onze week in Uganda zijn te bekijken via onze Facebookpagina.

https://www.facebook.com/harmgoesoeganda/

 

Lees verder

Een warm ontvangst vol geuren.

21-05-2016

Warm ontvangst vol geuren. Na een voorspoedige vlucht van ongeveer tien uur landen we op het vliegveld van Entebbe. Het is donker en veel van het landschap blijft nog verborgen. Maar Afrika doet een appèl op al je zintuigen. Tijdens onze busreis naar het hotel zijn het vooral de vele geuren die op een intense manier binnenkomen. De rokerige geur van de vele vuurtjes, etensgeuren, zoetgeurende bloesem en de penetrante geur van rottend afval in allerlei soorten. This is Africa by nose... Na een korte en onrustige nacht, 24 graden is toch iets te warm om lekker te slapen, worden we wakker van allerlei geluiden. De natuur rondom het resort is wakker geworden. Veelkleurige vogels en apen maken behoorlijk wat lawaai.Tijdens een inspirerende ochtend samenkomst aan de oevers van Victoriameer staan we stil bij de vraag: Hoe is het met jouw ziel? Wordt jouw ziel beïnvloed door de omgeving of bemoedigd en beïnvloed jouw ziel de wereld om je heen? Ben je een thermometer of een thermostaat? Neem je de omgevingstemperatuur waar of neem je het waar en sla je aan om de temperatuur te beïnvloeden. In de middag gingen we op een project bezoek. We werden enorm enthousiast onthaald door een grote groep dansende en zingende kinderen. Wat een vreugde en wat een leven! Een enorme tegenstelling met de homevisit in de sloppenwijk. Downtown is er een enorme sloppenwijk. Hutten van afvalhout, en oude lekkende golfplaten herbergen complete gezinnen.Wij waren op bezoek bij een grootmoeder met vijf kleinkinderen. De moeder van de kinderen was vorig jaar overleden aan de gevolgen van Aids en de vader was psychisch gestoord en niet in beeld. Een schijnbaar uitzichtloze situatie. Armoede , ziekte, werkeloosheid en zinloosheid maakt dat de hoop en daarmee de dromen van deze mensen geroofd zijn. The face of poverty takes away the smile. Alleen de jongste dochter biedt perspectief. Doordat zij een sponsor heeft kan zij naar school en durft ze nog te dromen. Zij wil dokter worden. Zij wil voor mensen zorgen! Het is ons gebed dat deze droom gerealiseerd mag worden. Wat bijzonder dat ze nog kan dromen in een dagelijkse realiteit die het karakter heeft van een eindeloze nachtmerrie.Dat een nachtmerrie veranderen kan in een hoopvolle toekomst blijkt overduidelijk uit het levensverhaal van Lilian. Ooit zelf een weeskind wiens toekomst veranderde toen ze gesponserd werd in een project van Compassion. Nu is deze krachtige en prachtige vrouw al jaren stafmedewerker van Compassion Uganda. Met haar getuigenis sloten we deze indrukwekkende dag. 

Lees verder

Muskathlon dagboek

19-05-2016

We staan op het punt om te vertrekken... Nog één nachtje (onrustig) slapen en we gaan naar Uganda. Hopelijk hebben we regelmatig internetverbinding zodat we af en toe wat foto's en ervaringen kunnen delen met jullie. 

Lees verder

Statiegeld actie Albert Hein Stiens

15-04-2016

Gedurende de maanden maart en een deel van april konden de klanten van de AH in Stiens hun statiegeldbon doneren voor onze actie. Dit  heeft maar liefst €300,- opgeleverd! Mensen uit Stiens en omstreken, HARTELIJK BEDANKT! 

Lees verder

Twee maanden rust...

28-03-2016

Op de donderdag voor Pasen organiseerden wij de Campus Run Leeuwarden. Samen met een enthousiaste groep studenten van de NHL afdeling Social Work hebben we een sponsorloop georganiseerd. Een kleine maar zeer gedreven groep lopers en wandelaars deden mee aan deze run. De opbrengst was werkelijk indrukwekkend. Al met al heeft de run en de publiciteit die deze run met zich meebracht ruim €3000,- opgebracht. Hiermee zijn Riemke en ik in een andere fase van ons Muskathlon avontuur gekomen. Vorig jaar hebben wij ons opgegeven voor de Muskathlon en durfden wij als het ware de sprong te wagen. Want binnen een jaar minstens €20.000,- aan sponsorgeld zien te verwerven is zeker een behoorlijke uitdaging! Dank zij heel veel enthousiaste sponsoren, familie, vrienden, collega's en soms ook compleet onbekende mensen is het gelukt! Hier zijn we heel erg blij mee en we danken God en iedereen die onze bewogenheid voor kinderen in armoede deelt. 

We hopen dat we in de komende twee maanden nog heel veel extra donaties zullen ontvangen maar de financiële druk is er nu in ieder geval een beetje af. In de komende tijd gaan we ons in alle rust geestelijk en fysiek voorbereiden op de Muskathlon. We zullen nog heel wat kilometers wandelen en rennen. Zo gaat Riemke volgend weekend de Fjoertoer marathon op de Terschelling wandelen.Ook zijn er in de komende tijd ook nog een aantal activiteiten in het kader van de Muskathlon. Zo zal ik aanstaande zaterdag spreken tijdens een Benefietconcert in de Gereformeerde Kerk in Wijnjewoude. Dit is een Benefietconcert in samenwerking met muskathleet Steven Akker ten behoeve van Compassion. Daarnaast loopt onze wijnactie loopt nog steeds en wordt er ook nog steeds statiegeld verzameld in een plaatselijke supermarkt. 

De komende periode zal het sowieso wat wel rustiger worden wat onze activiteiten betreft. Vanwege allerlei activiteiten heb ik dit jaar geen vastenperiode gehad voorafgaand aan het Pasen. Dit is de reden dat ik de komende tijd tot aan Pinksteren ervoor kies om in ieder geval een sociale media rustperiode in te lassen. We willen jullie vragen om voor ons te blijven bidden en ons te blijven steunen in de komende tijd. De komende tijd is het vooral belangrijk dat we ons in alle rust geestelijk en lichamelijk voorbereiden op de Muskathlon in Oeganda. 

Lees verder

Campus Run Leeuwarden

23-02-2016

De laatste weken zijn we druk bezig met het organiseren van de Campus Run Leeuwarden. Dit is een sponsorloop voor hardlopers en wandelaars! De opbrengst van deze run gaat dit jaar naar ons project voor Compassion. We hopen op veel enthousiaste deelnemers en gulle sponsoren. Samen met een groep enthousiaste studenten doen we ons uiterste best om er een prachtig mooi evenement van te maken! De komende dagen gaan we o.a. flyeren op de NHL hogeschool en op hogeschool Stenden. Er is inmiddels ook een promofilmpje online!  https://www.youtube.com/watch?v=W_iXlyR-xk4

Lees verder

Mooie opbrengst statiegeld actie Poiesz Stiens

04-02-2016

De afgelopen maand hing er een grote blauwe bus in één van de supermarkten in Stiens. Diverse klanten van de Poiesz hebben hun statiegeld bonnetjes hierin gedaan. Met als resultaat dat wij €90,25 konden bijschrijven voor Compassion! Lieve mensen bedankt voor jullie betrokkenheid en bijdrage! 

Lees verder

Het licht overwint! DayBreakWalk

23-01-2016

Deze ochtend hebben wij de zon zien opkomen en ervaren hoe de dag het elke keer opnieuw van de nacht wint. Wat is het toch bijzonder dat zoiets alledaags als een zonsopkomst, zo’n  machtig mooi symbool van hoop kan zijn! Uiteindelijk wint het licht het van het duister! 

Deze ochtend gingen we met 23 deelnemers op pad om de DayBreakWalk te gaan wandelen. Een gemêleerd gezelschap van mannen en vrouwen die de moeite hadden genomen om rond vijf uur in de nacht op te staan om samen met Riemke en mij een tocht van ruim 21 km te wandelen. Dit deden ze niet alleen omdat ze het leuk vinden om een mooi stuk te wandelen maar ook om ons te steunen. 

Toen we enkele maanden geleden deze tocht ‘bedachten’, zagen we als het ware al de mensen door de prachtige ontwakende natuur wandelen. Mensen die genieten van de stilte in het bos, mannen en vrouwen die met elkaar oplopen en samen vol verwachting en vertrouwen op weg gaan. Tot voor kort was het animo eerlijk gezegd nog niet zo heel erg groot en werd ons vertrouwen regelmatig beproefd. We vroegen ons zo nu en dan af of dit wel zo’n goed idee was? Maar we willen zo graag mensen bewegen om mee te doen en mensen uitdagen om ons te steunen in onze strijd voor gerechtigheid! En wat hebben we uiteindelijk een prachtige ochtend gehad. Het weer was echt ongelofelijk mooi, toen we diep in de nacht opstonden zagen we de sterren fonkelen en de maan volop schijnen. 

Terwijl we voorzichtig liepen over glibberige paden bedekt met ijs en sneeuw werd de lucht in het oosten steeds lichter blauw. Na anderhalf uur wandelen zien we tussen de bomen door hoe de zon langzaam maar zeker opkomt! 

Na vijf en half uur wandelen komen we aan bij ons eindpunt. We genieten van een kommetje snert met een broodje terwijl het zonlicht op ons gezicht schijnt. We genieten van elkaar gezelschap en we zijn dankbaar voor wat ons deze ochtend gegeven is. Wij hebben opnieuw mogen ervaren hoe sterk de kracht van verbondenheid is. 

Riemke en ik kijken met grote dankbaarheid en plezier terug op deze ochtend. We hebben met deze activiteit weer een prachtig bedrag aan donaties gekregen. Op dit moment in ieder geval al €725,-. Dit is opnieuw een prachtig mooi resultaat! 

Bedankt mensen voor jullie meelopen met ons! Het was goed om lief en leed, vreugde en verdriet met elkaar te delen tijdens zo’n prachtig mooie wandeling. 

Onze volgende activiteit ten behoeve van Compassion is de avonddienst met Wim Hoddenbagh in de Salvator. We zullen dan met elkaar stil staan bij het thema “ Raak mijn hart aan.”

Lees verder

De kracht van samen!

21-01-2016

Overmorgen gaan we met ruim twintig wandelaars de DayBreakWalk lopen. 25 kilometer door het bos, over de heide en door uitgestrekte zandvlakten. We starten ver voor zonsopkomst en zullen met elkaar het licht tegemoet lopen. Prachtig hoe we dit met een mooie groep mensen gaan doen. Deze groep steunt hiermee direct stichting Compassion en daarmee de kinderen van Uganda! Het is een heel concreet en tastbaar voorbeeld voor ons dat we er niet alleen voor staan in deze actie! Mensen lopen letterlijk een stukje met ons mee. 

Onlangs vroeg iemand aan  mij (Harm) waarom we eigenlijk zo'n enorm bedrag aan sponsorgeld moeten meebrengen. Want inderdaad €10.000,- per persoon is een behoorlijk bedrag. Met name als je met z'n tweeën gaat. Het bedrag is zo hoog dat de meeste mensen het niet in hun ééntje kunnen opbrengen. De meeste mensen zullen niet zomaar zo'n bedrag van hun spaarrekening halen om te doneren. Kortom je moet wel een beroep doen op anderen en dat is goed. Acties organiseren, dingen verkopen en steeds weer vertellen over het doel waarvoor we het doen. Ik ben ervan overtuigd dat Compassion liever een flinke groep ambassadeurs heeft dan enkele gulle weldoeners. Voor onszelf is het ook het besef dat je het absoluut niet in je eentje kunt. Je hebt elkaar nodig, dit is de kracht van samen! Met elkaar gaat het zeker lukken en met de steun van familie, vrienden, gemeenteleden en collegae zullen wij een heel eind gaan komen. Vandaag hebben we dat we aan de lijve ondervonden. Afgelopen week stuurde onze vriend en fotograaf Daniel Hartog een prachtige foto naar ons toe, onze zoon Samgar bewerkte deze foto en onze zoon Arjan zorgde ervoor dat er prachtig mooie flyers en posters van gemaakt werden ter promotie van de dienst die wij op zondag 7 februari a.s. houden in de Salvator in Leeuwarden. Wim Hoddenbagh, directeur van de 4e Musketier zal die avond spreken tijdens deze dienst over het thema "Raak mijn hart aan". Bedankt mensen voor jullie enthousiasme en jullie steun! 

Lees verder

Raak mijn hart aan!

17-01-2016

Gisteren sprak Wim Hoddenbagh duizenden mannen toe tijdens het jaarlijkse van De 4e Musketier in Zwolle. Een inspirerende en krachtige boodschap om met z'n allen te strijden en te bouwen aan recht en gerechtigheid! Een uitdaging en oproep voor zowel mannen als vrouwen! Op zondag 7 februari zal hij spreken in een avonddienst in De Salvator. Een dienst in samenwerking met Compassion Nederland
Kom met zijn allen naar deze dienst, laat je inspireren, laat je hart raken!

7 februari 2016 19.30 uur de Salvator Leeuwarden. 

Lees verder

Blijf niet liggen! Blijf niet stil zitten maar kom met ons in beweging!

07-01-2016

‘Gelukkige dageraad,

Ogenblikkelijke zoetheid van alles wat leeft,

Waarmee de werkelijkheid – nog nauwelijks ontwaakt! -

De droom overtreft.’

Juan Ramon Jimenez

De natuur ontwaakt op een moment dat wij vaak nog liggen te slapen. Terwijl wij nog in dromenland zijn is er buiten al zoveel  moois te beleven.  Tegen de tijd dat wij onze eerste stap buitenshuis zetten zijn de vogels allang in actie. Terwijl wij ons nog een keer willen omdraaien in ons warme bed is de schepping al wakker en vol vitaliteit. De dag laat vaak de mooiste momenten bij aanvang zien!

Wij nodigen je uit om met een kleine groep mensen de zon op te zien komen! Ervaar met ons de stilte en laat je omhullen door de frisheid van de prille ochtend. Zie hoe de dieren in het bos ontwaken en ervaar hoe de zon de morgen wakker maakt!

Blijf niet liggen! Blijf niet stil zitten maar kom met ons in beweging!

Op zaterdag 23 januari gaan we op pad in het prachtige Drents-Friese Wold. We starten om 6.30 uur om zodoende al voor zonsopkomst in het bos te zijn. Je kunt ervoor kiezen om een trailrun van ongeveer drie uren te gaan hardlopen of je kiest voor een wandeltocht van ongeveer vijf uren. Beide tochten zijn rond de 25 kilometer. Er bestaat tevens de mogelijkheid om de wandeling in te korten. Dit voor de mensen die liever een kortere  afstand lopen.

 Afstand en snelheid zijn hierbij geen doel op zichzelf. Het gaat om de gezamenlijke  ervaring om op zo’n vroeg tijdstip in de vrije natuur te zijn en hier heerlijk te rennen of te wandelen.

De trailrun eindigt rond 9.30 uur met een eenvoudig ontbijt, koffie en thee.De wandeltocht eindigt rond 12.00 uur met een eenvoudige doch voedzame lunch.Deze SunRiseRun / DayBreakWalk is niet alleen een heerlijke fysieke uitdaging en unieke belevenis. Door deelname ondersteun je ons in ons voornemen om een Muskathlon in Uganda te gaan lopen voor Compassion. De kosten voor deelname bedragen minimaal €30,- Deze opbrengst gaat naar Compassion. Na opgave krijg je meer informatie over de tocht en de wijze waarop je de donatie kunnen overmaken.

Geef je nu op door je aan te melden  via info@harmrenkema.nl

Laat ook op Facebook zien dat je met ons meegaat door je aan te melden via het door ons georganiseerde evenement https://www.facebook.com/events/745487332247218/

Over ons voornemen om de Muskathlon te gaan rennen en lopen voor Compassion kun je meer lezen op www.foruganda.nl

Lees verder

For Uganda - onze nieuwe website is online!

05-01-2016

Vanaf vandaag is onze nieuwe website online. Al onze activiteiten en acties ten behoeve van de Muskathlon voor Compassion zijn hierop te volgen. Dit mede dankzij Heydo - we help, you do!

Lees verder